Secció de Basket
R.C.D.Espanyol
Història que comença al 1923
Al 1923 el R.C.D.Espanyol va constituir la secció de basket, i va participar en el primer Campionat de Catalunya. El primer punt oficial del Campionat el va anotar de tir lliure l'espanyolista BAGUÉS.

Durant el període entre 1924 i 1927 la secció no va participar en els tornejos regionals, pero a la temporada 1927-28 hi va tornar i es va proclamar campió de
la Segona Categoria per primer cop, la qual cosa va suposar l'ascens automàtic a la Primera Divisió Catalana.

A les dues temporadas sigüents, la 1928-29 i la 1929-30, va aconseguir finalitzar en el lloc cinquè i tercer, respectivament i va donar mostres de ser un equip molt competitiu a la categoria.

La temporada 1930-31 va ser una gran temporada, ja que el R.C.D.Espanyol es proclamà campió de Catalunya per primer cop, i en la 1931-32 es va repetir títol.
Equip vencedor del Campionat de Catalunya 1930-31, format per:
RAURET
, BROTONS, RODRÍGUEZ, DOMÍNGUEZ, COLOMER i CORDÓ.
Posteriorment es van succeir un parell de sub-campionats i una quarta plaça, pero en arribar la Guerra Civil el club va suspendre totes les seves activitats esportives.

Al 1939, un cop finalitzat el conflicte bèlic, la secció de basket es va proclamar campió del torneig "Pedro Conde".

A l'any 1940, ANSELMO LÓPEZ, que havia estat jugador de la secció a la dècada anterior, es va fer càrrec de la direcció tècnica i aquest fet va suposar un positiu punt d'inflexió pel basket perico.

A la temporada 1940-41 l'equip va assolir el sub-campionat de Catalunya, classificat darrera del C.B.HOSPITALET. Aquesta classificació va donar accés a jugar el II Campionat d'Espanya, que es va disputar a Madrid. La final va enfrontar R.C.D.ESPANYOL i C.B.HOSPITALET. L'equip espanyolista es va proclamar campió, al derrotar per 35-24 als que llavors eren els campions.
Els campions d'Espanya 1940-41: MARTÍN, CENTELLES, ANSELMO LÓPEZ (Entrenador), MARTÍNEZ, CARRERAS, LLOP,
CORTÉS
, JEAN, A.LÓPEZ, VILASECA i TOMÁS.
El club va comptar entre 1940 i 1945 amb la secció femenina de basket, la qual va donar molts èxits, ja que les noies es van proclamar campiones de Catalunya en quatre temporades.
Equip femení de basket del R.C.D.Espanyol, en la temporada 1942-43. Forman: R.PEÓN, A.LORMAN, N.BARRERA, A.POCH, C.SANTOJA, M.MIRA,
J.TOMÁS, A.M.CABANAS
i M.CARCELLER.
A la temporada 1945-46 es va haver de disputar una promoció per salvar la categoria. l'ESPANYOL es va enfrontar al BIM, al camp del Laietà, i va suposar el descens del R.C.D.ESPANYOL a la 2ª Divisió.

Al 1950 es va recuperar la categoria en el Campionat de Catalunya, de forma brillant, al vèncer en 25 dels 26 partits disputats a la lliga.

La temporada 1957-58 es va jugar a la 1ª División Nacional i es va acabar en una setena plaça. La secció va aconseguir mantenir-se en la categoria durant cinc temporades, fins que a la 1961-62 l'equip de futbol va baixar a Segona i això va suposar una considerable pèrdua de ingressos que va obligar a disoldre la secció professional de basket. No obstant el club va seguir mantenint el basket a les categories inferiors.
Amb la desaparició de la secció professional de basket, les categories inferiors, que tants èxits varen aconseguir, també varen passar a la història.
En aquesta formació podem veure SANTI ABAD (quart jugador de peu).
A la temporada 1967-68, jugant a la 2ª Divisió es va assolir el segon lloc, amb lo qual es va poder jugar la promoció d'ascens a Primera. Es va aconseguir la fita, pero el concurs de l'equip a la màxima categoria va ser efimer.

A la temporada 1970-71 es va tornar a disputar la promoció d'ascens, però es va acabar al tercer lloc i no es va obtenir la recompensa esperada.

Fins la temporada 1974-75 l'equip es va mantenir a la 2ª Divisió i és en aquesta temporada quan perd la categoria i baixa a Tercera.

Després d'una promoció sense èxit en la temporada 1975-76, es va assolir l'ascens a Segona a la 1977-78, i a la categoria de plata el club es va mantenir fins la temporada 1981-82, on es va aconseguir pujar a Primera Divisió "B"

Després de dues temporades de trànsit, es va aconseguir el somniat ascens a la màxima categoria; la Divisió d'Honor, que va passar a anomenarse Lliga ACB.
Plantilla de la temporada 1983-84, que va conquerir l'exitós ascens
a la Primera Divisió (Lliga A.C.B).